7 Kasım 2012 Çarşamba

MICROSOFT PUBLISHER


11.MICROSOFT PUBLISHER KULLANIMI

Publisher bültenler, broşürler, Web siteleri, kartvizitler, kartpostallar, tebrik kartları, ortam etiketleri ve daha fazlasıyla ilgili tasarımlar içerir. Yayına başlamak ve özelleştirmek için gereken temel becerileri kazandıktan sonra, bu becerileri uygulayabileceğiniz kişisel ve profesyonel yayın türü yelpazesi sunar.
Publisher kullanarak oluşturabileceğiniz bazı yayımlardaki küçük resimler









Publisher uygulamasını kullanarak kartpostal, kartvizit, broşür, bülten veya Web sitesi oluştururken, boş bir sayfa ile başlamanız gerekmez. Her yayım türü için profesyonelce hazırlanmış çeşitli tasarımlar vardır. Başlamak için yapmanız gereken istediğiniz tasarımı tıklatmaktır.
Önceden tasarlanmış yayım açıldıktan sonra, yer tutucu metninin ve resimlerin yerine kendinizinkileri koyarsınız. Ayrıca, renk ve yazı tipi düzenini değiştirebilir, öğe ekleyip silebilir, kuruluşunuza veya amacınıza uygun olacak şekilde yayımınızda istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Bir Publisher yayımındaki tüm öğeler (metin bloğu dahil) birbirinden bağımsızdır. Her bir öğeyi istediğiniz yere yerleştirebilir, boyutunu, şeklini ve görünümünü değiştirebilirsiniz.
Resimlerin bağımsız öğeler olarak kullanılabilmesi artık garip bir şey değildir (sözcük işleme programlarında dahi). Publisher uygulamasını özellikle esnek kılan yanı resimler üzerindeki denetiminizin metinler üzerinde de geçerli olmasıdır.
Bu öğelerin her biri bağımsız olduğu için, tek tek istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Örneğin, sütunu tanımlayan çizgiyi yeniden boyutlandırır ve rengini değiştirirseniz, ana başlık bundan etkilenmez. Veya bülten başlığının yazı tipini ve rengini değiştirirseniz, diğer başlıklar ve ana metin değişmez.
Publisher'da metinler üzerinde ne kadar çok denetime sahip olduğunuzu görmek güzel bir sürpriz olabilir. Metin, bir sözcük işlemci programında olduğu gibi yalnızca bir sayfadan diğerine akarak kenar boşlukları arasındaki alanı doldurmaz. Bunun yerine, her metin bloğu metin kutusu adı verilen bir kapsayıcıda bulunur ve yayınlarınızı sayfalarınızdaki metin kutularını düzenleyerek oluşturursunuz.
Metin kutusunu sayfada istediğiniz yere yerleştirebilir, istediğiniz gibi boyutlandırabilir, sütunlara bölebilir ve bir metin kutusunu diğerine bağlayarak, metin kutuları farklı sayfalarda olsa bile aralarında metin akışı sağlayabilirsiniz.

Bülten Hazırlama
Publisher Bülten Sihirbazını Kullanma

1.                  Başlat düğmesine tıklayın.
2.                  Publisher programını başlatmak için, Programlar'a girin ve Microsoft Office alt menüsü içerisinden  Microsoft Publisher seçeneğini tıklayın.









3.                  Yeni Yayın panosundan Bülten seçeneğine   tıklayın ve sağ taraftaki panoya girerek bülten çeşitlerini görüntüleyin.Sihirbazı başlatmak için istediğiniz bir bülten türünü çift tıklayın.






4.                  Bir Kişisel Bilgi iletişim kutusu belirebilir.  Tamam düğmesine ve ardından da iptal düğmesine tıklayın.Ya da kişisel bilgiler iletişim penceresinde gireceğiniz bilgiler uygulayacağınız yayın içerisinde ilgili yerlere otomatik olarak yerleştirilecektir.










5.                  Bülten Seçenekleri panosunda Sayfa içeriği bağlantısını tıklayın. Sütunlar seçeneğinden istediğiniz sütun sayısını seçin.


 












6.                  Renk Düzenleri bağlantısını tıklayın. Renk düzeni uygula seçeneklerinden birini seçin ya da Özel renk düzeni seçeneğini tıklayın.
7.                  Yazı Tipi Düzenleri bağlantısını tıklayın. Yazı tipi düzeni uygula seçeneklerinden bir yazı tipi seçin ya da
8.                  Stiller ve Biçimlendirme seçeneğini tıklayarak kendi yazı tipinizi belirleyin.


Renk ve Yazı Tipi Düzenleri


1.                  Bülten Seçenekleri görev bölmesinde, Renk Düzenleri'ni tıklatın.
2.                  Renk düzeni uygula altından bir renk düzeni seçin ve bültendeki etkisini görün. Diğer renk düzenlerini de deneyin.
3.                  Görev bölmesinde, Yazı Tipi Düzenleri'ni tıklatın.
4.                  Yazı tipi düzeni uygula altından bir yazı tipi düzeni seçin ve broşürdeki etkisini görün. (Değişikliği daha iyi görmek için bir metni tıklatıp F9 tuşuna basarak büyütebilirsiniz). Diğer yazı tipi düzenlerini de deneyin.





Bülteni Kaydetme

1.                  Dosya menüsünden Kaydet seçeneğini tıklayın.
2.                  Dosyanızı adlandırın. Publisher dosyayı otomatik olarak .pub uzantısı ile
1.                  kaydedecektir.
2.                  Kaydet düğmesini tıklayın.
3.                  Bülteninizi zenginleştirdikçe çalışmanızı sık sık kaydedin.


Bülteni Özelleştirme

Publisher yer tutucu metni ve grafikler kullanarak bülteniniz için düzen oluşturur. Fareyle tıklayarak mevcut çerçevelerdeki başlık, makale ve küçük resimleri değiştirebilirsiniz.

Mevcut Metin Çerçeveleri ile Çalışma

Yer tutucu metnini değiştirmek için, metin çerçevesinin içinde herhangi bir yeri tıklayın ve kendi metninizi yazmaya başlayın. Metniniz metin örneğinin yerini alacaktır.
1.                    Daha geniş bir görüntü üzerinde çalışmak için Yakınlaştır seçeneğinden en az %66 yakınlık maddesini seçin.Ya da çalışacağınız metin kutusuna tıklayın.Klavyeden F9 tuşuna basınız.




2.                    Yer tutucu metninde Başlık metin kutusunu tıklayın ve makaleniz için bir başlık yazın.
3.                    Baş Hikâye bölümündeki önerileri okuyun. Kendi baş hikayenizi yazmak için metin çerçevesinin içini tıklayın.
4.                    Metin çerçevesinin boyutlarını ve bu yolla metin sınırlarını değiştirmek için,metin alanını bir kere tıklayın. Farenin imlecini metin çerçevesinin çevresinde yer alan beyaz daireler ya da tutacakların üzerine getirin. imleç çift yönlü oka dönüştüğünde, çerçeveyi istediğiniz boyutlara getirmek için tıklayın, tutun ve çekin.
5.                    Bir sonraki sayfaya geçmek için, ekranın altındaki Sayfa gezinme simgesini tıklayın.



           .

Yeni Metin Eklemek

1.                  Önce, metni içerecek yeni bir metin kutusu oluşturunuz.
2.                  Sonra, istediğiniz metni yazınız.
Metin kutusunu ilk oluşturduğunuzda nereye konacağını veya ne boyutta olacağını düşünmeyin. Kutuyu sayfada (veya sayfa dışında) istediğiniz yere taşıyabilir, boyutunu istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Aşağıdaki tabloda, sayfa üzerindeki bir metin kutusunda değişiklik yapmanın üç kolay yolu gösterilmektedir.

Bunun için
Önce
Sonra
Metin kutusu taşıma
İşaretçiyi metin kutusu kenarlığının üzerine getirin.
İmleç dört başlı ok Taşıma işaretçisihaline geldiğinde, tıklatıp sürükleyin.
Metin kutusunu yeniden boyutlandırma
Metin kutusunu tıklatın ve işaretçiyi yuvarlak tutamaçların birinin üzerine getirin.
İmleç çift başlı ok Çift başlı ok işaretçisihaline geldiğinde, tıklatıp sürükleyin.
Metin kutusunu döndürme
Metin kutusunu tıklatın ve işaretçiyi yeşil renkli döndürme tutamacının üzerine getirin.
İmleç bir çember şekline Döndürme çemberi işaretçisigeldiğinde, tıklatıp metnin dönmesini istediğiniz yönde sürükleyin.


Metin Çerçevelerini Bağlama ve Çözme

Eğer metniniz mevcut metin çerçevesine sığmıyorsa, otomatik olarak bağlantılı bir çerçeveye aktarılır. Bir bağlantılı metin çerçevesi zinciri bir çok sayfa ve sütun içerebilir. Bu bölüm çerçeve bağlantılarının nasıl işlediğini açıklamaktadır.

1.                    Metin çerçeveleri bağlantılıysa, çerçevelerinin sol üst ve sağ alt köşelerinde Önceki Çerçeveye Git ve Sonraki Çerçeveye Git düğmeleri vardır. Hangi çerçevelerin birbiri ile bağlantısı olduğunu görmek için, bağlantılı bir çerçevede üstteki ve alttaki Önceki Çerçeveye Git ve Sonraki Çerçeveye Git düğmelerini tıklayın.   







2.                    Bağlantılı iki çerçeveyi çözmek, bir zincirin halkasını kırmaya benzer. Metin çerçevelerinin bağlantısını çözmek ve çerçeveleri yeniden bağlamak için, metin çerçevesini tıklayarak ilk çerçeveyi seçin.
3.                    Çerçeveleri Bağla araç çubuğunda İleri Bağlantıyı Kes simgesini  tıklayın.



4.                    Publisher, bağlantısı kesilen kutudaki metni seçilen çerçevede Fazla Metin alanına yerleştirecektir. Metnin altında A... işareti belirirse, bu metninizin bazı yerlerinin saklı olduğu anlamına gelir. Bu durumda metin çerçevesini genişletmeli ya da onu bir sonraki metin çerçevesine aktarmalısınız.





5.                    Metin Kutularına Bağlan araç çubuğunda Metin Kutusu Bağlantısı Oluştur simgesini tıklayın.
6.                    Fare imleci bir metin sürahisine dönüşecektir,
7.                    Taşan metni ikinci bir çerçeveye boşaltmak için boş bir metin çerçevesinin içinde herhangi bir yere tıklayın.
8.                    Bir metin dosyasını taşıdığınızda tüm metin çerçeveye sığmıyorsa, Publisher size otomatik aktarıcı kullanmak isteyip istemediğinizi soracaktır. Evet seçeneğini tıklarsanız, Publisher yayımınız boyunca metin aktarımı yapmayı sürdürerek, metin çerçevelerini sizin için bağlayacaktır.


Metin Çerçeveleri Ekleme

1.                    Ekranın solundaki Nesneler araç çubuğunda Metin kutusu düğmesini tıklayın.
2.                    Bir metin çerçevesi çizmek için metninizin başlamasını istediğiniz   üst sol alandan başlayarak tıklayın, tutun ve metninizin bitmesini istediğiniz alt sağ köşeye kadar sürükleyin.
3.                    Düzeltme yapmak için metin çerçevesi içinde herhangi bir yeri tıklayın.
4.                    İsterseniz Biçimlendirme araç çubuğunu kullanarak metnin yazı tipini, puntosunu ve stilini değiştirin ve metninizi yazmaya başlayın.



Metin Çerçevelerini Silme

Sadece bir metin çerçevesini silmek istiyorsanız, metin çerçevesinin üzerinde veya içinde sağ tıklayın Nesneyi Sil seçeneğine tıklayın.
1.                    Birden çok çerçeve silmek için, seçki kutusunu kullanarak silmek istediğiniz             nesnelerin etrafına bir seçki kutusu çizin.
 Not: Seçki kutusunu çizmeye farenizin imleci metin kutusunun veya resmin     üzerindeyken başlamayın. Seçmeye başlamak için farenin imleci ok şeklini almalıdır.
2.                    Silmek istediğiniz nesneler seçildiğinde, klavyenizdeki delete (sil) tuşuna
             basın ya da seçtiğiniz grup üzerinde herhangi bir yerde sağ tıklayın ve Nesneyi Sil     seçeneğine  tıklayın.








Otomatik Hecelemeyi Kapatma

1.         Otomatik hecelemeyi sonlandırmak istediğiniz metin veya tablo çerçevesini tıklayın.
2.         Araçlar menüsünden Dil seçeneğine girin ve Heceleme maddesini tıklayın.
3.         Belgeyi otomatik hecele maddesini tıklayarak etkisiz hale getirin.
4.         Tamam düğmesini tıklayın .






Bülteni Zenginleştirme

Bir yayımın görünüşünü özelleştirmek istiyorsanız, metinlerin ve onları içeren metin kutularının görünümünü değiştirmek için yapabileceğiniz çok çeşitli şeyler vardır.Örneğin, seçili bir metnin görünümünü değiştirmek için Biçim menüsünde:
          Yazı tipi'ni tıklatarak yazı tipini, yazı tipi boyutunu, yazı tipi rengini veya stilini değiştirebilirsiniz.
          Paragraf'ı tıklatarak hizalamayı, girintileri, satır aralığını, satır ve paragraf sonlarını değiştirebilirsiniz.
          Madde İşaretleri ve Numaralandırma'yı tıklatarak madde işareti ve numara stilleri ekleyebilir veya değiştirebilirsiniz.
Bir metin kutusunun görünümünü değiştirmek için Biçim menüsünden Metin Kutusu komutunu kullanarak şunları yapabilirsiniz:
          Metin kutusunun etrafına kenarlık ekleme.
          Arka plan veya kenarlık rengini değiştirme.
          Metin kutusunu döndürme.
          Metin ile metin kutusu kenarlığı arasındaki kenar boşluğu miktarını değiştirme.







Grafikleri Değiştirme

1.         Bülteninizdeki bir resmi değiştirmek için, mevcut resimlerden birini çift tıklayın; Publisher otomatik olarak Küçük Resim Ekle görev bölmesini  açacaktır. Ya da Ekle menüsünden Resim seçeneğine girin ve Küçük Resim maddesini tıklayın.
2.         Uygun bir ortam dosyası bulmak için Aranan  kutusuna anahtar bir kelime yazın. Git butonuna tıklayın.
3.         Eklemek istediğiniz ortam dosyasının üzerine bir kere tıklayın.













Grafik Başlığı Girme


Başlıklar, resmi tanımlayarak grafiklere bilgi ekler. Başlığı değiştirmek ya da güncelleştirmek için aşağıdaki yönergeyi takip edin.
1.   Yer tutucu metnini seçmek için grafiğin altındaki çerçeveyi tıklayın.
2.         Başlığı daha yakından görmek için,Yakınlaştır düğmesini tıklayın.
3.         Resminiz için bir başlık yazın.
4.         Metin çerçevesinin dışını tıklayın.


Nesneleri Gruplandırma ve Grupları Çözme

Nesneleri gruplandırdığınızda, onları sanki tek bir nesneymiş gibi üzerinde çalışmak üzere birleştirmiş olursunuz. Bir gruptaki tüm nesneleri tek bir nesne gibi aynı anda değiştirebilir, döndürebilir, boyutlarını yeniden ayarlayabilir ya da yerlerini değiştirebilirsiniz. Örneğin, bir gruptaki tüm nesnelerin arka renklerini aynı anda değiştirebilir ya da gölgelendirebilirsiniz. Bir grubun içinde yer alan nesnelerden birini seçebilir ve grubu çözmeden yalnızca onun üzerinde bir değişiklik yapabilirsiniz. Aynı zamanda, karmaşık çizimler için bir grubun içinde de gruplandırma yapabilirsiniz. İstediğinizde nesnelerin gruplandırmasını çözebilir ve daha sonra yeniden gruplandırabilirsiniz.

Nesneleri Gruplandırma

1.         Ekranın solundaki Nesneler araç çubuğundan Nesneleri Seç düğmesini tıklayın ve bir grup içinde toplamak istediğiniz nesneleri seçmek için, nesnelerin çevresinde dışlarından tıklayıp,tutun ve sürükleyerek bir seçki kutusu çizin.
2.         Seçki kutusunun sağ alt köşesinde Nesneleri Gruplandır simgesine tıklayın.








Nesne Gruplarını Çözme
1.        Çözmek istediğiniz nesne grubunun üzerini bir kere tıklayın.




2.        Seçki kutusunun sağ alt köşesindeki Nesne Grubunu Çöz düğmesini tıklayın.
    
Fazla Sayfaları Silme

Bülteninizde, ihtiyacınız olandan daha fazla sayfa varsa, bu sayfaları kolayca silebilirsiniz.
1.                  Silmek istediğiniz sayfaya gidin.
2.                  Düzen menüsünden Sayfayı Sil seçeneğini tıklayın.
3.                  Eğer hangi sayfanın silineceğine dair bir seçenek sunulmuşsa,Yalnızca sağ sayfa gibi uygun bir seçeneği tıklayın ve Tamam düğmesine tıklayın.
4.                  Gerekirse 1-3 adımlarını tekrarlayın.
5.                  Sayfayı silmek istemiyorsanız, Düzen menüsünden Silinen Sayfayı Geri Al seçeneğini tıklayarak, sayfayı geri alın.

Başlangıcı Büyütme

Kimi zaman, bir paragrafın süslü ve büyük ilk harfi, okuyucunun dikkatini çekebilir ya da metni kısa olan bir sayfayı doldurmaya yardımcı olabilir.
1.                  Metinden bir paragraf seçin.
2.                  Biçim menüsünden Başlangıcı Büyüt maddesini seçin.
3.                  Gerekirse, Başlangıcı Büyüt seçeneğini tıklayın, daha sonra Mevcut Başlangıcı Büyüt stillerinden birini seçin.
4.                  Tamam düğmesini tıklayın.

.










KAYNAKÇA:
1.         Microsoft Office Eğitim http://office.microsoft.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder